Behandling af børn

Små fødder får også ondt

Hop-hoppelop i galop. Sådan ser vi tit børn, der leger og dyrker sport. Men hvis børn har ondt i fødderne, kan det være svært at få dem med til noget. Derfor behandler vi selvfølgelig også børn.

Fodterapeuten starter behandlingen med at undersøge barnet grundigt og tale med både barnet og forældrene om problemerne. Målet er at identificere lidelsen ved at finde ud af, hvor og hvornår smerter opstår. Er lidelsen ikke til at se med det blotte øje, ligesom nedgroede negle eller vorter er, udfører fodterapeuten en fod-, gang- og eventuel løbeanalyse af barnet.

Ofte har barnet ikke smerter men oplever problemer med falde over egne ben, fødderne drejer indad eller knæene går mod hinanden. Forældrene kan også opdage fodproblemerne ved, at barnet konsekvet træder fodtøjet skævt.

Konkluderer fodterapeuten at det er indlæg eller småaflastninger, der er den bedste behandling, vil fodterapeuten tage mål, designe og fremstille indlægget eller aflastningen. Herefter vil barnet prøve at gå med indlæggene i et par uger og vænne sig til dem. Fodterapeuten vil altid undersøge barnets fodtøj for at se, om de er velegnede til barnets fødder og om indlægget kan være i skoene. Nye sko kan komme på tale.

Efter prøveperioden vender barnet og forældrene tilbage til fodterapeuten, hvor de sammen taler om, hvordan det er gået med indlæggene. Udfaldet kan blive, at fodterapeuten retter indlægget eller aflastningen til ud fra de gener, som barnet oplever eller kan se.

Mange fodproblemer kan forebygges allerede fra barns ben af, hvis forældre vælger børneskoene med omtanke og skifter dem ud i takt med, at fødderne vokser. Mennesker, som har udviklet fejlstillinger som børn, kan senere i livet opleve, at de udvikler sig til fodproblemer såsom hammertæer og knyster.

Børn har gavn af at besøge en fodterapeut, hvis de allerede har fejlstillinger såsom hul- eller platfod. Det samme har børn, der er født hypermobile, med forskellige benlængder eller hælsmerter fra fasciitis plantaris, som er betændelse fra hælen til mellemfoden. Børn kan også pådrage sig apofysitis calcanei -betændelse i vækstzonen i hælbenet. Hjerneskader kan også hæmme børns gangafvikling og give et helt særlig behov for støtte såsom fx håndsyet fodtøj.

Nedgroede negle er en plage, der rammer mange børn, fordi de går i for smalle sko eller dyrker en sportsgren såsom ishockey eller fodbold, hvor støvlerne er snævre og hårde. Fodterapeuter behandler nedgroede negle ved at sætte en tynd, smal bøjle på tværs af neglen, som langsomt retter op på neglen.